Selangor Journal

HIJRAH-SAY MoU to help young entrepreneurs

OLEH NAZLI IBRAHIM
SUBANG, 16 FEB: Golongan belia yang berminat menceburi bidang keusahawanan di Selangor disaran supaya tidak melepaskan peluang menyertai program HIJRAH yang dilancarkan Kerajaan Negeri bagi membantu golongan peniaga di negeri itu.
Yang Teramat Mulia (YTM) Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, hal ini ekoran bidang keusahawanan bukan sahaja mampu menawarkan pendapatan konsisten kepada pemilik perniagaan, malahan mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat.
“Program HIJRAH Selangor adalah inisiatif Kerajaan Negeri bukan sahaja menyediakan dana diperlukan usahawan untuk berkembang tetapi turut mewujudkan budaya menabung dan mengembangkan rangkaian usahawan dengan meluas.
“Ini adalah satu permulaan baik seperti mana saya percaya keusahawanan adalah aspek penting dalam masyarakat seperti mewujudkan pekerjaan dan meluaskan kekayaan kepada golongan lain,” titah baginda ketika Majlis Pelancaran Selangor IGNITE 2017 di Hotel Sunway Resort & Spa, di sini, semalam.
Baginda yang juga pengasas dan penaung Selangor Youth Community (SAY) itu bertitah, walaupun keusahawan adalah bidang mencabar tetapi perkara terbabit dapat direalisasikan dengan bantuan dan nasihat pasukan teknikal HIJRAH serta usahawan berpengalaman.
IMG_20170215_172735-800x541Tengku Amir bertitah, pendekatan HIJRAH juga selaras pendekatan SAY membantu belia berdikari dan bukannya menghulurkan bantuan kewangan yang hanya bersifat sementara.
“Saya juga yakin SAY akan menjadi platform yang mampu mengembangkan maklumat berkenaan kewujudan program HIJRAH dengan lebih meluas dan tidak terhad dalam komuniti tertentu sahaja,” titah baginda.
Terdahulu, baginda menyaksikan upacara menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara HIJRAH Selangor dengan SAY yang diwakili Pengerusi Eksekutif HIJRAH, Datuk Mansor Othman dan Ketua Pengurus Operasinya, Roslim Md Akhir.
Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif SAY, Izhar Moslim dan Pengurus Kanannya, Dr Johan Kamal Hamidon mewakili pihak SAY.
-AA-

Top Picks

Landslide: Selangor Sultan, Tengku Permaisuri offer condolences to victim’s families

Editor Selangor Journal

Experts tell parents to worry about effects of Covid-19, not vaccine, on their children

Editor Selangor Journal

Taman Templer community, teens to get 500 vaccine doses this Sunday

Editor Selangor Journal