Selangor Journal

Penantian 26 tahun berakhir dengan kejutan

OLEH NAZLI IBRAHIM
GOMBAK, 28 APRIL: Kesabaran 1,642 pemilik kediaman Pangsapuri Pinggiran Batu Caves selama 26 tahun bagi memperoleh hak milik strata akhirnya dibalas dengan kejutan apabila mendapat sumbangan Kerajaan Negeri untuk membiayai kos juru ukur dan guaman.
Pengerusi Persatuan Penduduk Rumah Pangsapuri Pinggiran Batu Caves Fasa 2, Che Hamid Che Jusoh berkata, sumbangan Kerajaan Negeri melalui Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) itu memberi makna sangat besar kepada penduduk.
“Penduduk Pinggiran Batu Caves memang terkejut dan tidak sangka bayaran Memorandum Of Transfer (MOT) dibiayai sepenuhnya Kerajaan Negeri. Terima kasih kepada Dato’ Menteri Besar.
“Peringkat permulaan diumumkan setiap unit dibiayai lebih kurang RM1,000 tetapi saya dimaklumkan Kerajaan Negeri membiayai seluruh kos pindah hak milik strata ini termasuk juru ukur dan peguam.
“Bantuan ini amat bermakna dan kami rasa kami amat bertuah,” katanya kepada SelangorKini ketika Majlis Penyerahan Sumbangan MOT di Pejabat Tanah Dan Galian Daerah Gombak, di sini, semalam.
MOT GOMBAK (2)Che Hamid berkata, proses pindah hak milik strata itu dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh tiga hingga empat bulan.
Sementara itu, Ahli Perbadanan Pengurusan Pangsapuri Pinggiran Batu Caves Blok A,B,C dan D, Amir Salleh berkata, selain unit kos rendah, pemilik unit kos sederhana rendah turut merasa terharu menerima sumbangan Kerajaan Negeri.
“Terima kasih tidak terhingga atas keprihatin Kerajaan Negeri memandangkan penduduk di sini bukanlah orang kaya dan bantuan ini sudah tentu bermakna.
“Saya turut minta Kerajaan Negeri mengkaji cukai taksiran untuk rumah kos sederhana rendah kerana unit kategori ini bukanlah mahal, ada yang berharga RM70,000 sahaja dan taraf hidup dengan penduduk rumah kos rendah juga sama,” katanya.

Top Picks

Landslide: Selangor Sultan, Tengku Permaisuri offer condolences to victim’s families

Editor Selangor Journal

Experts tell parents to worry about effects of Covid-19, not vaccine, on their children

Editor Selangor Journal

Taman Templer community, teens to get 500 vaccine doses this Sunday

Editor Selangor Journal